12 January, 2016

Resepi: Paste Asam Pedas


Bahan-bahan

- 4 ringgit cili kering digunting dan direbus (sorry tiada sukatan tepat)
- Sedikit lengkuas (dalam 1 inci)
- Sedikit kunyit hidup
- 20-30 biji bawang kecil (purple punya)
- 10-20 biji bawang putih
- Sedikit belacan (secukup rasa)
- Air asam jawa
- Garam dan gula
- Daun kesum
- Bunga kantan
- Serai di ketuk.

Cara:
1. Kisar halus cili kering, bawang kecil, bawang putih dan belacan
2. Tumiskan semua bahan yang telah dikisar sampai kering dan masukkan serai
3. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kemudian, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
4. Tumiskan sampai betul-betul garing dan naik minyak.
5. Sejukkan dan simpan dalam portion kecik, nak masak nanti cuma defrost dan tambah air sahaja, kemudian boleh tambahkan bahan disukai; ayam, daging, terung, bendi etc.



--c&p from FB Page Aneka Resepi Kek Dan Kuih Muih--

No comments:

Post a Comment