12 January, 2016

Resepi: Donut



Bahan-bahan:
- 20g Yis basah (fresh yeast) - kalau guna yis kering segera sebanyak 6g saja tapi best yis basah
- 125ml Susu segar suam
- 25g Mentega dicairkan
- 2 Kuning telur
- 250g Tepung gandum
- 1-2 Sudu besar gula castor
- Minyak untuk menggoreng
- Gula castor secukupnya utk taburan

Cara membuat:
- Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.
- Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati
- Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn cling film selama 1 jam
- Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis
- Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 20-30 min
Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan

Yang bulat-bulat tak berlubang tu boleh goreng nanti, belah jgn sampai putus, letak sambal, letak telur dadar nipis, ikan bilis ke, sardin ni, timun then jadi mini burger or donut sambal
Nak frozenkan goreng agak kekuningan macam saya buat ni, dah simpan ikut portion sikit-sikit macam ni. 
- Boleh tahan sampai 6 bulan, elok lembut.


--c&p from FB Page Aneka Resepi Kek Dan Kuih Muih--

No comments:

Post a Comment