12 January, 2016
Resepi: Puff Kentang/Ayam
Bahan-bahan inti:
- 5 Biji ubi kentang(atau isi ayam/daging/etc) potongan dadu (macam buat karipap)
- 1 Batang karot dadukan
- 1 Sudu kecil lada sulah
- 1 Sudu kecil lada hitam kasar *kalau suka taste lada lebih, lebihkan sukatan
- 1 Biji bawang holand dadukan
- 3 Biji bawang putih, cincang.
- Satu sudu sos tiram
- Beberapa titis sos maggi seasoning oil.
- Garam dan gula secukup rasa
- 1/2 Kiub ayam
*kalau suka tambah daun bawang daun sup di potong kasar.
Cara:
- Tumiskan bawang-bawang
- Masukkan dua tiga sudu air
- Masukkan sos tiram, lada sulah dan lada hitam, kiub ayam, seasoning oil, masuk garam dan gula secukup rasa, masak kejap kasi naik minyak sikit
- Masukkan air dan masukkan kentang (agak-agak sehingga melembutkan kentang.
- Masukkan karrot.masak sampai kentang dan karrot empuk.
- Letak inti atas sekeping pastry puff, lipat, dan kemudian tekan dengan garfu hujungnya biar melekat.
- Simpan alas plastik (agar tidak melekat)
- Frozenkan.
- Bila nak makan, keluarkan bagi hilang beku, then kelar-kelarkan, bakar sehingga masak
--c&p from FB Page Aneka Resepi Kek Dan Kuih Muih--
Labels:
Resepi,
Stok Frozen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment