12 January, 2016
Resepi: Donut
Bahan-bahan:
- 20g Yis basah (fresh yeast) - kalau guna yis kering segera sebanyak 6g saja tapi best yis basah
- 125ml Susu segar suam
- 25g Mentega dicairkan
- 2 Kuning telur
- 250g Tepung gandum
- 1-2 Sudu besar gula castor
- Minyak untuk menggoreng
- Gula castor secukupnya utk taburan
Cara membuat:
- Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.
- Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati
- Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn cling film selama 1 jam
- Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis
- Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 20-30 min
Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan
- Yang bulat-bulat tak berlubang tu boleh goreng nanti, belah jgn sampai putus, letak sambal, letak telur dadar nipis, ikan bilis ke, sardin ni, timun then jadi mini burger or donut sambal
- Nak frozenkan goreng agak kekuningan macam saya buat ni, dah simpan ikut portion sikit-sikit macam ni.
- Boleh tahan sampai 6 bulan, elok lembut.
--c&p from FB Page Aneka Resepi Kek Dan Kuih Muih--
Labels:
Resepi,
Stok Frozen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment